Opskrifter, inspiration og smagsoplevelser

Kyndelmisse (Kartoffel- & Porresuppe)

Kyndelmisse (Kartoffel- & Porresuppe)

Jeg har spekuleret en del over hvad mit første indlæg skulle omhandle, og efter en længere diskussion blev jeg enig med mig selv om at emnet skulle være en årlig begivenhed som altid gør mig lun indeni. Kyndelmisse.

For nogle år tilbage var det en næsten fuldstændig ukendt dansk højtid, men de senere år er dagen næsten blevet alment kendt takket være madglade journalister i den danske tabloidpresse. Og med rette – selvom dagens oprindelige anledning med tiden er gået i glemmebogen (den fik trods alt frataget sin titel som helligdag for 200 år siden), så er der én utrolig vigtig årsag til at dagen har fundet en plads i mit og mange andre danskeres hjerte; Maden! Kyndelmisse fejres nemlig i socialt lag med kraftig suppe, flæsk, øl, brændevin og ikke mindst pandekager. Og skal det være ekstra hyggeligt så medtager man lysmesse-elementet og nyder maden udelukkende i stearinlysets skær. Hvordan kan sådan en dag gå i glemmebogen!?

Ved vores seneste Kyndelmisse stod menuen på kartoffel- & porresuppe med stegt flæsk serveret med øl, brændevin, klippet purløg og et godt madbrød. Suppen er ingen videnskab og findes i et hav af variationer på nettet, men jeg vælger alligevel at dele min variant (så havde jeg jo også en anledning til at fortælle om Kyndelmissen). Den er nem, hurtig og billig, tager ikke meget mere end 20 minutter at tilberede, og er fantastisk en kold vinterdag.

Kartoffel- & porresuppe

Ingredienser (4 personer, tilberedningstid 20 minutter) 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Loading...

  • 2 porrer
  • en håndfuld kartofler, ca et halvt kilo
  • 1 løg
  • hønsebouillon/fond
  • brød / flute
  • bacon
  • purløg

Kartoflerne skrælles og skæres i tern, porrer renses og skæres i skiver. Den nederste hvide del af porren bruges i suppen, den grønne top smides enten ud eller skæres i meget tynde skiver og bruges som pynt oven på suppen sammen med hakket purløg. Løget skrælles og skæres i stykker. Størrelsen af stykkerne på grøntsagerne er ikke så vigtig, det skal bare være noget som stavblenderen kan hapse. Mængden af kartofler kan justeres efter smag – jo flere kartofler, jo tykkere suppe (og mere smag).

Gør 1 – 1½ liter hønsebouillon/fond klar.
Steg baconen i bunden af gryden indtil den er gylden og sprød og lækker. Tag det op af gryden og lad en lille smule fedtstof være tilbage i gryden. Steg løg og porrer et par minutter i fedtstoffet, og herefter drøner du kartoflerne i og lader dem brune lidt med. Hæld bouillonen over og lad det småkoge under låg i ca. 10 minutter eller indtil kartoflerne er møre.

Giv hele baljen en omgang med stavblenderen så suppen bliver lind. Smag til med salt, peber og evt. timian.
Nogen vælger at hælde lidt fløde i til sidst, det gør suppen lidt mere rundt i smagen. Jeg foretrækker uden. Andre vælger at berige den færdiganrettede portion med en klat Creme Fraiche. Smag og behag.

Retten serveres med madbrød/flute, bacon og purløg drysses med rund hånd.

Hvis du holder Kyndelmisse eller bare gerne vil tjene lidt ekstra point hos gæsterne så laver du også en skudefuld stegt flæsk og serverer til.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *